Маріупольчанка Ірина Федоренко (SEMIRA) -“Найкраща українка в професії 2020” в номінації “Художник”

25 вересня в малому Маріїнському палаці у Києві відбулася урочиста церемонія нагородження ІІ Національної премії “Найкраща українка в професії 2020”. Лауреатом номінації «Художник» стала відома маріупольчанка – Ірина Федоренко (SEMIRA)!

Зараз Ірина мешкає в Києві, куди переїхала майже 6 років тому. Ірина – художник, мистецтвознавець. Майже 20 років творчої діяльності! Сьогодні Ірина Федоренко є однією з найвідоміших українських художниць. Тільки за останні два роки – близько 30 виставок в галереях і музеях України, Європи, США, Китаю. Роботи знаходяться в Музеї історії Києва, колекції Музею української культури в Словаччині, в Музеї сучасного мистецтва Енді Ворхола та в приватній колекції його родини, у багатьох колекціонерів у всьому світі. Роботи виставлялися на Лондонському та Нью-Йоркському аукціонах сучасного мистецтва.

Ірина бере активну участь в благодійних заходах, а в грудні 2019 р на благодійному аукціоні “Таблеточки” авторський арт-об’єкт Ірини “Скарбничка Рокфеллера” був проданий за рекордні 800 000 грн, всі гроші були спрямовані на придбання обладнання для дитячої онкологічної лікарні. В культурному світі України – це був один з найдорожчих продажів українського мистецтва. А перша виставка Ірини проходила ще в 2001 році в Музеї ПДТУ!

У березні 2020 р Ірина отримала нагороду за внесок у розвиток українського мистецтва і арт-менеджмент і стала однією з ТОП-100 видатних жінок Київщини. 

 Ірина займається просуванням сучасного українського мистецтва, веде арт-проект #Імена і є організатором двох великих міжнародних арт-проєктів: виставки «DIFFERENT X» та фестивалю сучасного мистецтва «СЛІДИ».

Зараз Ірина активно займається темою захисту авторських і суміжних прав, є виконавчим директором в найбільшій авторській ОКУ – ГО УААСП(організація колективного управління правами авторів музичних, літературних, драматичних та інших творів мистецтва і науки), яка налічує понад 1000 українських авторів і співпрацює з партнерами в усіх країнах світу.

Фото Євгеній Нєсін.